מעצר ימים

מעצר ימים הינו מעצר חשוד לצרכי חקירה. לאחר פתיחת חקירת המשטרה ובהתאם להתפתחות הדברים בחקירה, מחליט הקצין האם יש צורך במעצרו של הנחקר (בשלב הזה הוא חשוד בביצוע עבירה כלשהי) לשם המשך בירור העובדות עליהן נחקר. באופן עקרוני, מעצר הימים הראשוני לבגיר, מוגבל לפרק זמן של עד 24 שעות ומוטלת חובה על המשטרה להביא את החשוד בפני שופט על מנת שיחליט האם יש צורך בהמשך מעצרו של החשוד או שניתן להמשיך את החקירה כאשר החשוד משוחרר (לעתים בתנאים מגבילים).

 

עילות המעצר

בשלב הבא, יבחן בית המשפט האם מתקיימות עילות המעצר הבאות בשלב זה של ההליך.

חשוב להבין מעצר הימים אינו מקדמה על חשבון העונש אלא שנועד לתכליות המוגדרות בסעיף 13 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה מעצרים), התשנ"ו – 1996:

א. האם קיים חשש לשיבוש הליכי חקירה או משפט.

ב. האם קיים חשש שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם אחר, את בטחון הציבור או את בטחונה של המדינה.

ג. האם לא ניתן לבצע את החקירה כאשר החשוד משוחרר.

 

תפקידו של עורך הדין

כאשר מחליט החוקר כי יש צורך במעצרו של החשוד על מנת להמשיך ולברר את נסיבות האירוע, יבקש הוא מבית המשפט להורות על המשך מעצרו של החשוד לצורך החקירה.

חשוב להבין. בשלב מעצר הימים יכולתו של החשוד להתגונן בפני החשדות המועלות נגדו הינה מצומצמת ביותר שכן, תיק החקירה מוצב אך לעיונה של המשטרה ולעיונו של בית המשפט. יכולתו להתגונן מפני הטענות המופנות כלפיו מתמצה בחקירה הנגדית אותה מבצע עורך דינו אל מול הטוען המשטרתי וכנגד בקשת המעצר אותה הגיש, אשר כל מטרתה לקעקע את בקשת המעצר ואת הצורך בהמשך מעצרו של החשוד.

תפקידו של עו"ד פלילי מיומן לשכנע את ביהמ"ש כי על אף האמור ניתן יהיה להשיג את מטרות המעצר (בין אם ביצוע פעולות חקירה משלימות ובין אם הרחקת החשוד ממעורבים אחרים או מהציבור) בדרך של 'חלופת מעצר'.

חלופת מעצר פירושה קביעת ערובה ותנאי ערובה אשר מצד אחד יקיימו את המטרות לשמן נועד המעצר ומצד שני פגיעתם בחירותו של החשוד תהא פחותה. הדוגמא המוכרת ביותר לחלופת מעצר היא 'מעצר הבית', משמע, הגבלת חירותו של החשוד אלא שבמקום לשהות בבית המעצר ישהה החשוד בביתו או בבית מכריו, תחת פיקוחם של בני משפחתו או מכריו.

נדגיש, כי ביהמ"ש הוא שקובע היכן ישהה החשוד ומי יהיו מפקחיו, זאת לאחר שבדק והתרשם כי אכן יש בידי החשוד להציע מקום ראוי בו יוכל לשהות ומפקחים מהימנים אשר יקפידו על תנאי המעצר עליהם יוכל ביהמ"ש לסמוך.

הפקעת עבודות של"צ

של"צ  (שירות לתועלת הציבור) מושת בדרך כלל במקרים בהם בית משפט מחליט להימנע מהרשעה. עבודות של"צ, להבדיל מעבודות שירות, יש להם היבט יותר התנדבותי מאשר

קרא עוד »