קיומן של עילות הסגירה ותיעודן במרשם המשטרתי נועדו, בין השאר, לשמר מידע שהוא בעל חשיבות לגורמי אכיפת החוק לשם ביצוע תפקידם. תיקים סגורים, למעט תיקים שנסגרו מחוסר אשמה, מתועדים ונשמרים במרשם המשטרתי, ולגופים מסוימים ניתנת הרשות לעיין במרשם ולעשות בו שימוש .
להותרת הרישום של עילות הסגירה עלולות להיות השלכות הרסניות, אף בדומה לתוצאות הענישה הפלילית. הפגיעה בשמו הטוב של הפרט עלולה לפגוע גם באפשרויות הפרנסה שלו ובאפשרויותיו להתמנות לתפקידים שונים. חשיבות יתרה לרישום נודעת לבעלי תפקידים מסוימים, בעיקר במגזר הציבורי, כדוגמת, אנשי מערכת אכיפת החוק ואנשי ציבור, אשר עלולה להביא להפסקת כהונתו בתפקיד מסוים, או לשמש עילה לדחיית מועמדותו של למשרה ציבורית.
הגשת בקשה לשינוי עילת סגירה של תיק מתבצעת על ידי עורך דין פלילי ונשענת על מספר יסודות: לשון החוק, הנחיות של היועמ”ש ו/או פרקליט המדינה, נימוקים משפטיים ופירוט נסיבות אישיות, ככל שיש כאלה. את הבקשה לשינוי עילת הסגירה ניתן להגיש בכל זמן, גם אם חלפו חודשים ואף שנים מסגירת התיק.
לצורך הכנת הבקשה נפנה קודם ליחידה החוקרת בבקשה לקבל את חומרי החקירה. לאחר לימוד מעמיק ויסודי של חומרי החקירה נפנה להכין בקשה מנומקת שתתייחס בין היתר לראיות הקיימות בתיק, הדגשת ראיות סותרות לאלה שביססו את החשד או הדגשת נקודות שמכרסמות בחשד כלפי החשוד.
כמו כן, חשוב להתייחס לנסיבותיו האישיות של החשוד עצמו, לנסיבות חייו, לנזקים הצפויים להיגרם לו ולעתידו המקצועי במידה ועילת הסגירה לא תשונה.
לאור חשיבות העניין, מומלץ להסתייע בעורך דין פלילי, לו ניסיון בבקשות מעין אלה.