תסקיר שרות מבחן

תסקיר שירות המבחן נכתב על ידי קצין/ת מבחן שהינם עובדים סוציאליים המועסקים בשירות המבחן. התמחותם של קציני המבחן היא עבודה עם אנשים שעברו על החוק, ואחד מתפקידיהם המרכזיים הוא לכתוב דו"ח התרשמותי המיועד להצגה בפני בית המשפט בנסיבות שונות, כגון בחינת חלופות למעצר ולקראת שלב הטיעונים לעונש.

תסקיר שירות המבחן מסייע ליצור הליך של ענישה אינדיווידואלית, ומטרתו לאבחן את אישיותו של הנאשם בפלילים, לבדוק אם הוא מתאים לטיפול ולשיקום, או האם יש לגזור עליו עונש קונקרטי, בגין ביצוע מעשיו.

מאחר והזמן השיפוטי בבתי המשפט הינו מוגבל ויקר, התסקיר מאפשר לשופט לקבל מידע רלוונטי אודות הנאשם, שלא במסגרת הדיון המשפטי וללא נוכחות קהל. בנוסף הוא נותן הזדמנות לנאשם להביע חרטה על מעשיו, ולהשפיע על מעצרו ואף על גזר דינו.

 

כיצד מתגבשת חוות הדעת של תסקיר השירות?

תסקיר שירות המבחן נמצא בשירות המדינה, מטעם התביעה. הפנייה לביצועו מתבקשת על ידי עורכי הדין של מי מהצדדים, המאשימה או ההגנה, ולעיתים אף ביוזמת בית המשפט.
חוות הדעת מתגבשת ע"י קצין מבחן אשר אוסף מידע רחב על הנאשם, החל מאופן התפתחותו בשנותיו הצעירות, יחסיו עם משפחתו, בדיקת פרטים טכניים בנוגע לביצוע העבירה הפלילית, ועד לקיום פגישות אישיות עם גורמים רלוונטיים נוספים, כמו בני משפחה, מעסיקים בעבודה, מטפלים שונים ועוד.

לפני תחילת ביצוע התסקיר הנאשם רשאי לקבל תדרוך מעורך דין פלילי המתמחה בתחום. עורך הדין יוכל לכוון את הנאשם, על מנת להגיע להסדר טיעון איכותי ולמתחם ענישה המקובל על כל הצדדים. ההכנה תפחית במידה ניכרת את החששות לקראת הפגישה עם קצין המבחן, ותסייע לנאשם להותיר רושם חיובי.

כאמור, ישנם שני סוגי תסקירים, תסקיר שנוגע לשאלה בדבר המעצר ותסקיר שרלוונטי לגזר הדין והעונש שיושת על נאשם לאחר הרשעתו.

 

תסקיר שירות מבחן בעניין מעצר

תסקיר שירות מבחן קרוי גם “תסקיר מעצר” ומטרתו לבחון האם קיימות חלופות רלבנטיות למעצרו של הנאשם/החשוד מאחורי סורג ובריח. למשל, מעצר בית או מעצר באיזוק אלקטרוני וכדומה.

קצין המבחן בוחן את המקרה לפי ההיבטים השונים ועוסק בסוגיות כמו מודעות החשוד לחומרת המעשים המיוחסים לו, הבעת חרטה, תלות בני משפחתו בו, עבר פלילי  ועוד.

במקרה של קטינים, קצין מבחן חייב לפגוש את הנער מיד עם קבלת הודעה על מעצרו מהמשטרה. ככל שמדובר על בגירים, תסקיר מבחן הוא איננו תסקיר חובה. עם זאת, ברבות השנים התפתח נוהג די נפוץ של הזמנת תסקירי מבחן.

 

תסקיר שירות מבחן בעניין גזר דין

התסקיר הוא אחד הכלים המרכזיים והחשובים שעומדים לרשות בית המשפט לבחינת נסיבות הנאשם. במסגרת תסקיר זה, קצין המבחן מתייחס לנושאים הבאים:

  1. אורח חייו של הנאשם
  2. מצבו המשפחתי
  3. מצבו הכלכלי
  4. מצבו הבריאותי
  5. סיבות רקע לביצוע העבירה
  6. מודעות לעבירה והבעת חרטה
  7. המלצה לעונש המגלם את הסיכוי המרבי לשיקום

 

בתום האבחון מוסר שירות המבחן את מסקנותיו לבית המשפט

בהתאם לפרטים הרבים שנאספו והמפגשים עם גורמים רלוונטיים ועם הנאשם עצמו, עורך קצין המבחן ניתוח קליני של אישיות הנאשם, ומוסר על פי התרשמותו הכללית את מסקנותיו והמלצתו בנוגע לעונש הראוי.
קצין המבחן הינו הגורם היחיד שרשאי להמליץ לבית המשפט על הטלת פיקוח וצו מבחן. כמו כן, הוא עשוי להמליץ לשלב את הנאשם בתוכנית שיקומית ראויה, במידה והנאשם נמצא מתאים לכך ומראה נכונות לעבור שינוי, או להמליץ על ביצוע עבודות שירות במקום עונש מאסר מאחורי סורג ובריח, על מנת שלא לפגוע בקרוביו של הנאשם ובפרנסת המשפחה.

הפקעת עבודות של"צ

של"צ  (שירות לתועלת הציבור) מושת בדרך כלל במקרים בהם בית משפט מחליט להימנע מהרשעה. עבודות של"צ, להבדיל מעבודות שירות, יש להם היבט יותר התנדבותי מאשר

קרא עוד »