כ-86% מהנאשמים בבתי המשפט המחוזיים מורשעים במסגרת הסדר טיעון.
הסדר טיעון הוא הסכם בין התביעה לנאשם בדבר תוכן כתב האישום, שינויי סעיפי עבירה (למקלים יותר) ו/או שינוי עובדות כתב האישום ((ריכוך העובדות), העונש או באשר לנושא אחר הקשור לתוצאות המשפט, וזאת כנגד התחייבות הנאשם להודות בבית המשפט בעובדות שנטענו בכתב האישום, ולקיים את התנאים המפורטים בהסכם.
נכון להבחין בין הסדר טיעון שהסמכות לבצעו נתונה לתביעה , כגון תיקון כתב אישום לחמור פחות או ויתור על מספר אישומים , לבין הסדר טיעון הנוגע לגזר הדין ולחומרת העונש, שביצועו בסמכות בית המשפט בלבד שעה שהתביעה רשאית רק להמליץ מהו העונש הראוי לפי דעתה . הסדר טיעון שבסמכות התביעה דורש את אישור בית המשפט הדן בעניין, ונתון לביקורת שיפוטית של בג"צ.
לצורך גיבוש הסדר טיעון הסנגור מגיע למשרדי התביעה לאחר שלמד ובחן את התיק לעומקו, ועליו להציג חולשות ראייתיות/משפטיות בתיק וטענות נוספות שיש בהן לשיטתו לרכך את כתב האישום. כדי שהסדר טיעון יטיב עם הנאשם, על הסנגור להיות בקיא ברזי המשפט ובו בעת להפעיל יכולת ניהול משא ומתן ושכנוע.
בהקשר זה מציינת השופטת דורנר בע"פ 6967/94 נדב נקן נ' מ"י,[1] כי "ההסדר אינו רק אמצעי להחשת שמיעתם של משפטים, אלא בחשבון הכללי יכולים הסדרי-טיעון להביא לתוצאות צודקות יותר", שכן בהסדר טיעון המתנהל תוך משא ומתן ונחתם בהסכמת הצדדים, כל צד יכול לשמור על האינטרסים החשובים לו ולוותר על נושאים פחות חשובים עבורו או על מה שנראה כבלתי ניתן להשגה.
שלושה סוגים של הסדרי טיעון
הסדר סגור, כאשר נציגי הצדדים מסכימים ביניהם על מחיקת חלק מהעבירות הפליליות או שינוי האישומים המיוחסים לנאשם בתמורה להודאת הנאשם בעובדות המתוקנות. יש לציין, כי בהסדר סגור, נציגי התביעה ונציגי ההגנה מסכימים על כלל רכיבי הענישה.
הסדר פתוח, התביעה וההגנה מגיעים להסכמה לפיה כתב האישום המקורי יתוקן, התביעה מתחייבת לוותר על חלק מהאישומים המיוחסים לנאשם או להמיר אישום חמור באישום קל, בתמורה להודאת הנאשם בעובדות שיש בהן כדי להרשיעו, זאת מבלי להגיע להסכמות אודות העונש. באשר לעונש, כל צד יטען בפני בית המשפט וינסה לשכנע לגזור את העונש הראוי בעיניו.
הסדר תחום, הינו הסדר שכלול בו מתחם ענישה ראוי, אשר סוכם בין הצדדים מראש. אם במידה וביהמ"ש יקבל הסדר טיעון זה, ביהמ"ש יקבע את העונש הראוי, לפי נסיבות המקרה, לפי טענות הצדדים וכן, בהתאם למתחם הענישה שסוכם בין התביעה לבין ההגנה.
עם זאת חשוב לציין. על אף קשיי המערכת המשפטית, כדוגמת העלויות הכלכליות (הן לנאשם והן למדינה), ומפחי הנפש שהנאשם ומשפחתו חווים עת מוגש נגדו כתב אישום – אין למהר להגיע להסדר טיעון על חשבון מצב שאדם יודה בעבירה שלא ביצע רק כדי לסיים עם ההליך הפלילי והמועקה הנלווית.