החוק מחייב כל אזרח לשתף פעולה עם הרשויות ולהשיב באופן מהימן לשאלות אשר מפנים כלפיו חוקרי משטרה, בתי משפט או כל רשות במדינה האמונה על אכיפתו של החוק. עם זאת החוק נותן זכות המאפשרת לנחקר לבחור שלא להשיב ובכך לנסות להימנע מהפללה עצמית – זכות השתיקה.
זכות השתיקה היא בבחינת זכות יסוד בסיסית הנזקפת לזכותו של אדם הנחשד בפלילים ועומד בפני חקירה. אין זה סוד כי אדם העומד בפני הליך חקירה משטרתית ניצב בפני אירוע שיכול להיות מלחיץ ובתנאים לא נוחים, כאשר לפעמים אף נלווה אליו גם הליך של שלילת חירות בדמות מעצר.
הליך החקירה המשטרתית נועד למען איסוף ראיות וגביית עדויות במטרה להגיע לחקר האמת ולבסס תשתית ראייתית לאישום. לנאמר על ידי החשוד בהליך זה יש משמעות רבה ואף מכרעת. שכן, הדברים שיאמר יהוו למעשה את גרסתו והתייחסותו לחשדות המופנים כלפיו, וכל שינוי באותה גרסה או חזרה ממנה, יפחיתו את אמינות ומהימנות גרסתו ואף יביאו לסיבוכו. במצב כזה עלול אותו חשוד למצוא עצמו עומד מול חשדות שיבשילו לכתב אישום, שיביא עמו הליך ארוך ומתיש של בירור אשמה בבית המשפט, כאשר יכולת הגנתו כבר נפגמה לאור הדברים שאמר בחקירתו.
העיקרון שעומד מאחורי הזכות היא הגישה של חזקת החפות מפשע. גישה לפיה כל אדם הוא חף מפשע אלא אם כן הוכח אחרת. לנאשם אין כל חובה להוכיח את חפותו ובכפוף לזכות השתיקה הוא רשאי שלא להשיב לשאלות המנסות לבחון זאת.
זכות השתיקה למעשה מאפשרת לחשוד להימנע מלהפליל את עצמו, תוך שהיא מתקנת פער ביחסי הכוחות בינו לבין החוקר שלו. בעוד שהחוקר הוא בעל ניסיון בתרגילי חקירה, יודע ומכיר את החוק, הנחקר לא תמיד מכיר את זכויותיו, ולרוב אף לא מודע להשלכות המשפטיות של אותם הדברים שהוא אומר בתמימותו בחקירה.
חשוב להדגיש, הזכות להתייעץ עם עורך דין הינה זכות בסיסית בישראל, אולם שימוש מופרז בזכות השתיקה עלול לפעול לרעת הנחקר, הן בשלב המעצר בבואו של השופט לשקול באם להאריך את מעצרו, והן במהלך המשפט, עלולה השמירה על זכות השתיקה לשמש "דבר מה נוסף" לחיזוק חומר הראיות כנגד הנאשם. לכן רצוי לנחקר המבקש לשמור על זכות השתיקה עד שייפגש עם עורך דינו לדאוג שהדבר ירשם בפרוטוקול החקירה.
באילו מקרים החוק אינו מתיר שימוש בזכות השתיקה?
זכות השתיקה קיימת רק כאשר הנחקר עשוי להפליל את עצמו. החוק אינו מאפשר להשתמש בזכות זו כשמדובר באדם אחר, מלבד החשוד הנחקר. כך, למשל כשחוקרים אדם בנוגע לעניין כלשהו, והוא יודע שאם יספר דבר מה, הוא עלול להפליל שכן או חבר, זכות השתיקה, בנסיבות אלו, אינה קמה לו.
האם הדרישה לקבלת ייעוץ משפטי עשויה לעכב את החקירה?
כן. מהרגע שחשוד מודיע שהוא מעוניין להיוועץ עם עורך דין, החוקרים חייבים להפסיק את החקירה, ליצור קשר עם עורך דין באופן מיידי, להמתין זמן סביר עד הגעת עורך הדין לתחנת המשטרה, ולאפשר פגישת ייעוץ עם החשוד לפני חידוש החקירה. מכאן שמומלץ להשתמש בזכות לייעוץ, וליצור קשר עם עורך דין פלילי בכל חקירה שהיא.